This is (not) a mini opera

This is (not) a mini opera

Deelname wedstrijd Operalab met als opdracht het ontwerpen van een mobiel opera paviljoen voor de stad Warshau
Ontwerp team: Bart Bols, Stijn Janssens, Pieter Maes, Katrien Glas
Opdrachtgever: Operalab (PL)
Jaar: 2012
Locatie: Warshau – Polen
Status: Niet weerhouden

Operalab, een van de organisaties gevestigd in het Groot Theater van Warshau, bevindt zich in een uitgestrekt historisch theatergebouw gevestigd tussen oude en nieuw stad.

Hun opdracht betrof het ontwerpen van een mobiel paviljoen voor muziek en/of theater optredens. Zo werd het mogelijk om kunst naar de stad te brengen in plaats van de stad naar de kunst. Warshau, een stad rijk aan historische, karaktervolle plaatsen en pleinen en bovendien gezegend met zwoele zomers biedt het ideale decor voor deze reizende installatie.

We ontwierpen This is (not) a mini opera, waarbij de eerder klassieke geometrie van het paviljoen refereert naar de renaissance en (neo) klassieke architectuur die Warshau typeert.

Het gebruik van moderne materialen en de opbouw van de buitenste schil, de ‘dome’, uit strakke vlakken gaven het geheel een modern karakter. Deze vlakken creëerden ruimte voor kunst- en/of reclamebeelden, waardoor het paviljoen ook visueel een boodschap kon uitdragen naar de omgeving.

Aan de binnenkant van ons dome-vormig concept vormde zich een tribune en artistieke ruimte die refereerde naar klassieke cirkelvormige operazalen.